HTML

Bemutatkozás

Kispesten és a környező kerületekben található eladó és kiadó ingatlanok közvetítésével és értékbecslésével foglalkozó ingatlaniroda blogja. Ingatlant kíván eladni, vagy venni? Választ szeretne kapni valamilyen ingatlannal kapcsolatos kérdésére? Keressen minket elérhetőségeinken!

Facebook

Twitter

Google Plus

QR kód

qr kód.jpg

Friss topikok

Naptár

szeptember 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

2014.12.30. 23:05 andez

A devizahitelek megszűnésének hatása

Ez a cikk 2014 decemberében jelent meg a Kispesti Magazinban

A devizahitelek kivezetésének, forintosításának ügye természetesen hatással van az ingatlanpiacra és árakra is. Az év végéhez közeledő 2014-es évet kettős tendencia jellemezte. Nőtt a kereslet és egyúttal szűkült a kínálat. Ez a lakásárak alakulásában is meglátszott. A korábbi áresés megállt és a lakáspiac néhány területén, pl. a belvárosban és az alacsonyabb árfekvésű lakások esetében az árak átlagosan 10%-kal növekedtek. Ez Kispesten is, elsősorban a paneltechnológiával épült lakásoknál volt elsősorban megfigyelhető. A vásárlási kedv elsősorban a fiataloknál és a befektetői körben volt nagyobb. Kínálati oldalon, a devizahitelesek ügyének elhúzódó rendezése miatt a kivárás volt a jellemző. Érthető, hogy az eladási szándék akkor lesz konkrét, ha a jövő év elején a bankok elszámolnak az adósokkal. Ekkor kiderül, hogy forintban mekkora az aktuális tartozás. Ez több millióval lehet kevesebb, mint a jelenlegi svájci frankhoz kötött adósság. Az előbb írtak miatt várható, hogy a lakáskínálat hirtelen megugrik, ami az árakra is kihatással lehet. Belátható a várakozás, mivel az ingatlan értékesítése esetén, a kevesebb adósság miatt több marad a „zsebben”. Van még egy tényező, ami szintén befolyásolja az ingatlanpiacot. A devizahitelesek „megmentése” kérdésében ma még nem látjuk világosan, hogy mi lesz a sorsa a korábban „bedőlt” hiteleseknek, azoknak, akiknek már korábban felmondták a hitelszerződésüket, vagy akiknél a bank már elindította a végrehajtási eljárást. Vélhetően az érintettek reagálása is hatással lesz a piacra, elkerülendő az árverést, a piaci értékesítést választják. Hatással lehet a piacra az is, ha a végrehajtási moratóriumot felszabadítják. Ma még nem látható, hogy a legnagyobb bajban lévők ügye hogyan rendeződik. Összességében azt vélelmezem, hogy jövőre az ingatlan kínálat újra növekszik és ez a vételárakra is jótékony hatású lehet.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanpiac devizahitel


2014.12.30. 22:52 andez

A közös tulajdonról

Ez a cikk 2014 novemberében jelent meg a Kispesti Magazinban

A lakóingatlanok jelentős része osztatlan közös tulajdonban van. Ez azt jelenti, hogy az adott ingatlan jogilag egy egységet képez, de több a tulajdonos. Tipikus, hogy egy lakásnak a házastársak fele-fele arányban tulajdonosai, hogy többen örökölnek egy ingatlant. Kispesten nagy számban fordul elő, hogy egy telken több lakás van, de a lakóingatlan nem társasház. Ezeket a lakásokat házrészeknek szoktuk nevezni. A közös tulajdonnal kapcsolatban két szempontot érdemes megjegyezni. Egyrészt, hogy a tulajdon osztatlan, a hangsúly az osztatlanon van, jogilag egy egységet képez, csak tulajdonosból van több. Másrészt a tulajdonosok milyen módon használják a közös tulajdont, az önálló lakóegységek (házrészek), a hozzájuk tartozó melléképületek és helyiségek (pince, padlástér) használat szempontjából hogyan különülnek el egymástól. Célszerű, ha a tulajdonosok a közös tulajdon használatát illetően ún. használati megosztási szerződést kötnek. Ebben rögzítik, hogy a szerződés mellékletét képező rajzban megjelölt különálló lakások, egyéb helyiségek, melléképületek melyik tulajdonos kizárólagos használatában van, családi házak esetében az egyes lakáshoz melyik kertrészlet tartozik, melyek a közösen használt területek (közlekedés, bejárás, stb.). Rögzítésre kerülhetnek a közművekkel kapcsolatos állapotok, a fenntartással és karbantartással kapcsolatos feladatok és minden más, amiben a tulajdonosok megegyeznek. Az előbb említett szerződés nélkülözhetetlen, ha az egyik tulajdonostárs banki hitelt akar felvenni, de ennek megléte fontos akkor is, ha egy tulajdoni hányadot megtestesítő ingatlanrész (lakás) gazdát cserél. Később ez elkerülhetővé teszi a tulajdonosok között a birtokvitát is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: közös tulajdon osztatlan közös tulajdon használati megosztási szerződés


2014.12.30. 22:37 andez

A haszonélvezetről

Ez a cikk 2014 októberében jelent meg a Kispesti Magazinban

Ingatlanok adásvételénél gyakori, hogy az eladó ingatlant haszonélvezeti jog terheli, vagy ezt a jogot a vétel során hozzák létre. Szülők gyakran alkalmazzák ennek kikötését, leginkább akkor, ha a gyermekeiknek ingatlant vesznek, de biztosítékként bejegyeztetik a haszonélvezeti jogot. Tréfásan meg szokták jegyezni, hogy az általuk vásárolt lakás árát később ne lehessen egy pénztárcába bankjegyek formájában összehajtogatni, vagy a gyerek családi helyzetében bekövetkezett változás később ne okozzon vagyoni vitát. A haszonélvező jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot (lakást) birtokában tartani, azt használhatja és szedheti hasznait is. Ez lényegében azt jelenti, hogy a haszonélvezeti jog az előbb írtakkal kapcsolatban erősebb a tulajdonjognál. A tulajdonos az előbbi jogokat csak annyiban gyakorolhatja, ha a haszonélvező ezekkel nem él. Ebből következik, hogy adott esetben a lakást át kell adni, ha azt a haszonélvező követeli. A haszonélvező bérbe is adhatja az ingatlant, de a tulajdonos azonos feltételekkel előbérleti joggal rendelkezik. A haszonélvezeti jog szerződéssel, jogszabályi rendelkezéssel, illetve végrendelettel is alapítható, de szükséges, hogy ezt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék. Jogszabályi rendelkezésen alapuló holtig tartó haszonélvezeti jog a túlélő házastárs özvegyi joga. A haszonélvezeti jog kiköthető határozott időre is, de legfeljebb a jogosult élete végéig áll fenn. Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladása esetén a haszonélvező és a tulajdonos (állagtulajdonos) általában együtt értékesíti az ingatlant. A haszonélvező a haszonélvezeti jog vagyoni (pénzben kifejezett) életkor szerinti értéke tekintetében ugyanúgy eladója (haszonélvezeti eladó) az ingatlannak, mint a tulajdonos. A haszonélvezeti jog egyoldalú nyilatkozattal is megszüntethető, de ha ez nem egyenesági le- és felmenő részére történik, akkor a jog ellenértéke ajándékozásnak minősül. Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant viszont csak a haszonélvező szerződésben foglalt hozzájárulásával, közös megegyezéssel lehet értékesíteni.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: haszonélvezet haszonélvezeti jog


2014.12.30. 22:32 andez

A lakáshitelezésről

Ez a cikk 2014 szeptemberében jelent meg a Kispesti Magazinban

Némi élénkülés tapasztalható az ingatlanpiacon, ami természetesen együtt jár azzal, hogy többen akarnak hitelt felvenni. Akiknél a jövedelem és a fedezet megfelelő garanciát nyújt, azok esetében általában pozitív a hitelbírálat. Fontos, hogy ne szerepeljenek a rossz adósok (KHR, vagy BAR) listán, legalább a vételár 20-30%-ával, mint önerővel rendelkezzenek és 65 év alattiak legyenek, életbiztosítás esetén egyes bankoknál ez 70. év is lehet. Vannak piaci és államilag támogatott lakáshitelek. A kamattámogatás az első öt évre vonatkozik és a hitel maximum 10 millió forint lehet. A hitelkamatok általában 6-10% közöttiek. Magasabb jövedelem (nettó 250.000 forint felett), illetve ingatlanérték esetén el lehet érni az 5%-ot. Kamatkedvezményt adnak a bankok általában, ha a jövedelem abba a bankba érkezik, ahol a hitelfelvételre sor kerül. Egyes bankoknál további kedvezmények is lehetségesek (pl: ha biztosítást a bank biztosítójánál kötik; csoportos beszedési megbízással rendelkezik a hitelező banknál). Előnyös hitelszerződés köthető a lakástakarékpénztáraknál, ha előtakarékossági szerződést köt, vagy azzal rendelkezik, mert abban állami támogatás is van. Van, ahol mód van arra, hogy induló banki költségek nélkül lehessen hitelkérelmet benyújtani, amivel akár 200.000 forintot is meg lehet spórolni. Legtöbben 15-20 éves futamidővel vesznek fel hitelt. Akkor járunk a legrosszabbul, ha a futamidő végéig törlesztünk. Több millió forint spórolható meg, ha előtörlesztéssel kiszállunk a hitelből. Egy 15 éves futamidejű, 5 millió forintos hitelnél átlag 40-50.000 forint, egy 20 éves futamidejű, 10 millió forintos hitelnél 70-90.000 forint közötti a havonkénti törlesztő részlet. Előtörlesztésre mindenhol van lehetőség, ennek összege bankonként változó, van ahol 1%, de van ahol az összeg fix, 50-95.000 forint közötti, de a lakástakarékok esetében díjmentes. A legjobb hitelkonstrukció kiválasztása körültekintést, az előnyök és hátrányok alapos mérlegelését igényli. Hiteltanácsadó ehhez, a legelőnyösebb döntés meghozatalához, értékes segítséget adhat.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

1 komment

Címkék: hitel lakáshitel kamattámogatás hiteltanácsadó lakástakarékpénztár


2014.12.30. 22:26 andez

Kelendőek-e a kispesti lakások?

Ez a cikk 2014 augusztusában jelent meg a Kispesti Magazinban

Az ingatlanok iránti keresletet döntően befolyásolja a földrajzi elhelyezkedés, a hely. Egy ingatlan adottságai közül legkevésbé változtatható a környezet. A fővároson belül e tekintettben Kispest közepes adottságúnak mondható. Nem tipikus peremkerület, kialakult városszerkezete van, infrastrukturális adottságai – a közlekedés, az oktatás, az egészségügyi, a kereskedelmi és a szolgáltatási színvonal, a közműellátottság és az úthálózat – alapján jónak mondható. Helyben kevés a munkahely, de Kispest így sem tipikusan alvó város. Az ingatlanok árai és azok mozgása tükrözi az előbbieket is. A kispesti lakások közel fele lakótelepi. Ezek árszintje a fővárosi átlag körül mozog. A panel technológiával épült lakások árai valamelyest meghaladják a csepeli, vagy a Havanna lakótelepen lévő hasonló adottságú lakások árait és lényegében megegyeznek az erzsébeti, újpalotai, kőbányai árakkal. Magasabbak a lakótelepi árak pl. Zuglóban, Óbudán és Újbudán. Családi házak esetében elsősorban a szerényebb árszintű, a 15-20 millió Forint közöttiekre nagyobb a kereslet, a 25 millió Forint felettiekre nehezebb vevőt találni. Az elmúlt 6-8 évben a lakások árai 20 – 30 %-ot estek. Ez közel igaz a Wekerlére is. A hely vonzása, a stabilizálódni látszó árszint a kereslet élénkülését eredményezte itt is. Az általános megítélésen belül a keresleti oldalról jelentősek a különbségek. A lakótelepi lakások közül keresettebbek a Kossuth tér, a Fő utca, valamint az Europark közeliek. Családi házas ingatlanok közül vonzóbbak az óvárosi, a Kossuth Lajos utca - Nádasdy utca - Hunyadi utca és az Ady Endre út közötti területen azok, melyek nem forgalmas út mellettiek, különösen, ha előkertesek is. Ismert, hogy a főváros egyes részein (pl.: belváros, Zugló, Újbuda, stb.) a kispestit meghaladó a kereslet, de reális piaci áron meghirdetett kispesti ingatlanok, különösen, ha vonzó helyen vannak, akkor viszonylag gyorsan vevőre találnak.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanpiac kispest


2014.12.30. 21:44 andez

Döntés után, döntés előtt

Ez a cikk 2014 júliusában jelent meg a Kispesti Magazinban

A közelmúltban született és százezreket érint a devizahitelekre vonatkozó, régóta várt döntés. A 2004. után devizahitelt felvevők az árfolyamrés valamint a kamat emelés egyoldalú szerződésmódosítása miatt visszatérítésben részesülnek. Ennek módjáról és mértékéről szeptemberben dönthet az Országgyűlés. A devizahitelesek tehát számíthatnak arra, hogy lezárt hitelszerződésük esetén a bank készpénzben számol el velük, vagy élő szerződés esetén a visszajáró összeggel csökken a tőketartozás, általa a törlesztő részlet is. Az viszont bizonyos, hogy a tartozásnak az árfolyamváltozásból eredő nagymértékű növekedését csak részben ellensúlyozza a banki visszatérítés.

A devizahiteleseket megsegítő intézkedések természetesen hatással lesznek az ingatlanpiacra is, vélhetően csökken a kényszereladások száma, valamint a törlesztő részletek fizetése több család számára válik lehetővé. Ahol a megmaradó hitelterhek miatt továbbra is elkerülhetetlen az ingatlan értékesítése, esetükben a bankkal való elszámolás a korábbihoz képest vélhetően kisebb összeg mellett lehetséges. Ez azt is eredményezheti, hogy több pénz marad az eladók zsebében. Az erre számítók nyilván kivárják a szeptemberi döntéseket, amikor a tartozás-követelés egyenlege egyértelművé válik. Akik pedig a hitelszerződésüket már most akarják lezárni, esetükben rugalmasabb lehet a tartozás összegéről a megegyezés.

Megítélésem szerint a közelmúlt döntései még nem mozdítják meg jelentősen a piacot, az értékesítési szándékot illetően a további kivárás látszik a legvalószínűbbnek. A vételi szándékot illetően is ez lehet az általános, hiszen az őszi döntésektől függően esetleg a növekvő kínálat ármérséklő hatására is lehet számítani. Bizonytalansági tényező, hogy a pénzügyi kihatások miatt miként fog alakulni a bankok hitelkínálati aktivitása.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanpiac devizahitel hitelszerződés


2014.12.30. 21:35 andez

Megmozdult az ingatlanpiac

Ez a cikk 2014 júniusában jelent meg a Kispesti Magazinban

Az utóbbi hetekben Kispesten is nőtt a vásárlói és befektetői érdeklődés az ingatlanok, elsősorban az alacsonyabb árfekvésű lakások és családi házak iránt. Ez már az árakban is megmutatkozik, különösen a panel lakások esetében. A tendencia kétirányú. Egyrészt növekvő a kereslet, másrészt kivárás is tapasztalható, hátha a ma még szerény áremelkedés tovább tart, illetve a devizahitelesek ügyében kedvező fordulat áll be. A kereslet változását, illetve a kínálat szűkülését az ingatlanos cégek is tapasztalják. A keresettebb lakások értékesítésére mintha csökkennének a megbízások, kevesebben igénylik ingatlanos szakember közreműködését, esetenként maguk hirdetik meg eladásra lakásukat. A szerény jutalék megtakarításának szándékán kívül a bizalom hiánya is előfordul. Ezzel kapcsolatban szeretném néhány körülményre a figyelmet felhívni. Ha ingatlanközvetítőt bíznak meg lakásuk eladásának közvetítésével, akkor tőle elvárható, hogy helyismerettel rendelkezzen, tájékoztasson a reális piaci árról, helyszíni felmérés alapján vonzó, de a valós állapotot bemutató, ajánlatnak tekinthető tájékoztató anyag készüljön a lakásról, azt a lehető legszélesebb körben tegye elérhetővé. Fontos, hogy csak azonosítható érdeklődőnek mutassa be az ingatlant, komolynak vehető ajánlat esetén segítse elő a megegyezést, rendelkezzen azokkal a szakmai, jogi és pénzügyi ismeretekkel, ami a döntések meghozatalát elősegítik, partnereivel (ügyvéd, hitelügyintéző, földmérő, energetikai tanúsító) segítse a szakszerű és biztonságos ügyintézést.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanpiac


2014.12.30. 21:29 andez

Javul a kereslet a kispesti panelekre

Ez a cikk 2014 májusában jelent meg a Kispesti Magazinban

Az utóbbi hónapokban némi élénkülés tapasztalható az ingatlanpiacon. Elsősorban az olcsóbb árfekvésű, köztük a paneltechnológiával épült lakások iránt nőtt az érdeklődés, mindamellett, hogy az ingatlanpiacot egészében továbbra is mérsékelt kereslet jellemzi. A gazdaságban, a jövedelmek alakulásában, a lakásvásárlás támogatásában és a hitelezési gyakorlatban nem következtek be olyan mértékű változások, amelyek a fizetőképesség jelentősebb növekedését eredményezték volna. A panellakások iránti nagyobb érdeklődést az alacsonyabb szinten stabilizálódni látszó árak, továbbá a korábbi években elhalasztott igények és a hitel iránti növekvő kereslet generálja. Jellemző, hogy a jövedelemmel rendelkező fiatalok a szülők támogatásával és hitelből oldják meg lakásuk megvásárlását. A kispesti panellakások árszintje az elmúlt öt-hat évben kb. 25 %-kal csökkent. Évekkel korábban, köszönhetően a devizahitelek árfelhajtó hatásának, például az 53 és az 59 m2-es, 1 + 2 félszobás lakások ára 9-9,5 millió Ft környezetében mozgott, míg ezeket ma már jellemzően 7 millió Ft körüli áron lehet eladni. Közülük azokat a lakásokat lehet könnyebben és magasabb áron, akár 8 millió feletti áron értékesíteni, ahol az épület a panel-plusz program részese volt, ahol a lakóház karbantartott, a lépcsőház, a lift nincs elhanyagolva és ahol a közösség nem halmozott fel nagy hátralékot, tehát ott, ahol a házkezelés a jó gazda gondosságát mutatja.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanpiac


2014.12.30. 21:22 andez

A birtokbaadásról

Ez a cikk 2014 áprilisában jelent meg a Kispesti Magazinban

Ingatlanvétel esetén, a teljes vételár megfizetésével a vevőnek általában két elemi érdeke kell, hogy teljesüljön: egyrészt váljék jogilag tulajdonossá, másrészt az ingatlant fizikailag is birtokolja, azt szabadon használhassa. Ezek az adásvételi szerződés elválaszthatatlan tartalmi elemei. A birtokba adás idejéről, és azzal szorosan összefüggő körülményekről a szerződésnek tehát rendelkeznie kell. A birtokba adás és -vétel általában a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg történik, amit szimbolikusan a kulcsátadással is lehet teljesíteni. Az eljárást megelőzően, de legkésőbb a birtokba adáskor az eladónak igazolnia kell a teher- és tartozásmentességet. A tehermentességet (pl.: banki hitel, jelzálogjog, stb.) az eljárás során rendezni kell, ez nyilvánvalóan a teljes vételár kifizetésének is a feltétele. A birtokba adáskor az eladó ún. „nullás” igazolásokkal tanúsítja, hogy nincs a közszolgáltatók felé, illetve társasház esetén közös költség tartozása. Körültekintően járnak el a felek akkor, ha a teljes vételár kifizetése és a birtokba adási eljárás egy ütemben történik. A vevő a banki átutalás, vagy a vételár készpénzben történő kifizetése előtt megtekinti az ingatlant, meggyőződik arról, hogy annak állapota azonos a korábban megtekintettel és az egyezség szerinti felszereltséggel. Ekkor szokás a mérőórák számát és állását felírni, amit rögzíteni fognak a birtokba adási jegyzőkönyvben is. Ez a jegyzőkönyv a közművek átírásához is szükséges. A vétel megfizetésével egyidejűleg, esetleg a tulajdonjog átruházására vonatkozó nyilatkozat aláírásakor sor kerülhet a kulcsok átadására, az ingatlan fizikai birtokba adására és -vételére. Fontos, hogy az adásvétel tárgyát képező ingatlanban bejelentett személy, illetve gazdasági társaság székhelye, telephelye ne legyen. Ezt az eladónak a szerződésben is szavatolnia kell. A vevő a birtokbavételtől viseli az ingatlan terheit és szedheti hasznait.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: birtokba adás birtokba vétel


2014.12.30. 20:58 andez

Érdemes-e ingatlanba befektetni?

Ez a cikk 2014 márciusában jelent meg a Kispesti Magazinban

A rövid válasz, igen. Az ingatlanok árai Kispesten is átlagosan 30%-kal csökkentek a válság előtti időszakhoz képest, valamint a pénzügyi befektetések hozama ma meglehetősen alacsony. A gazdaság élénkítési és az inflációs célok miatt az MNB alapkamata leszorította a takarékbetétek kamatát, melyeknek alig van reálhozama. Az államkötvények és a kincstárjegyek jelenlegi átlaghozama alig haladja meg a 4%-ot. Már ebből is következik, hogy a pénzügyi befektetésekhez képest az ingatlanokba való befektetés felértékelődött. Mindehhez hozzájárul az ingatlanpiac helyzete is. A hitelkínálat és a vásárlóerő szűkössége miatt az ingatlanpiacon túlkínálat van. Gyakori, hogy a vételi szándék helyett a lakások bérlésének szándéka kerül előtérbe. Előfordul, hogy hiteltörlesztési problémák miatt értékesített lakásokból bérleménybe költöznek. Összességében megnőtt a bérlemények iránti kereslet, különösen a kisebb, alacsonyabb rezsijű lakások iránt. Ami pedig az ingatlanbefektetések hozadékát illeti, az jelentősen meghaladja a pénzpiacon elérhetőt. Átlagosan 1000 Forint/m2/hó áron lehet bérbe adni egy lakást, a kisebbeket fajlagosan még többért is. Tapasztalataim szerint Kispesten például egy 53 m2-es lakást átlagosan 50.000 Forint/hó bérleti díjért ki lehet adni. Ez évi 600.000 Forint bevételt jelent, amiből adózás után is megmarad félmillió Forint. Az említett típusú lakást jelenleg 7 Millió Forint körüli áron meg lehet venni. Könnyen belátható, hogy ekkora tőkének a jelenlegi banki kamatok és kötvény hozamok mellett a hozadéka jó ha ennek a felét eléri. Az anyagi megfontolások mellett természetesen lényeges az is, hogy az ingatlan olyan helyen legyen, ahol értékét megőrzi és forgalomképes marad.

Ha tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan befektetés